"I hate feedback"

Det røg bare ud af munden på mig. Jeg havde holdt et foredrag for en international forsamling af ledere i en Medico-gigant. Jeg havde talt om PsyCap. Det er et par år siden. Stormuftien for det hele spurgte mig så pludselig om, hvad jeg mente om det, at ville have en stærk feedback-kultur en organisation. Og jeg hader det. Feedbackkultur. Destruktiv idé. Og så røg ordene ærligt ud af munden på mig.
  • Ikke kun fordi vi forskningsmæssigt ved, at vi mennesker er sygt dårlige til at vurdere hinanden
  • Ikke kun fordi det er sygt stressende at skulle vurderes af alle hele tiden
  • Ikke kun fordi at det er overgrebsagtigt, at være tvunget til at acceptere feedback som en 'gave'. Ti stille og behold selv din hadegave.
  • Og ikke kun fordi det er vanvittigt at bruge oceaner af penge på konsulenter, der træner medarbejdere og ledere i subtilt at indpakke kritik, på en 'ikke-krænkende, værdig og handlingsrettet måde' givet med den mest 'positive intention' og med den andens 'udvikling for øje'
(Og jo - jeg ved godt, at feedback også kan være positiv. Det er en lidt anden sag, når det kommer til effekten af den. Den kan virke rigtig godt. Men det er forsvindende lidt af den feedback, der kommer i en 'feedbackkultur' der er reel positiv og anvendelig).

Jeg hader feedbackkultur i organisationer, fordi det ikke virker.

Det ødelægger performance. Det ødelægger udvikling. Det ødelægger trivslen. Det ødelægger mennesker og organisationerne. Og nu er der heldigvis forskningsmæssig opbakning fra Marcus Buckingham. Og han er ikke hr. Hvem-som-helst. Det var også ham, der gav Performance Management dødsstødet (der hvor du får karakterer for fortidig indsats - ofte i forbindelse med en MUsamtale. Det er også ødelæggende for performance, men heldigvis under afvikling hos nogle af de mest fremsynede giganter. Det er helt væk om 5 år for sure). Vil du have skyts til at være med på en 'modbølge' mod Feedbackkultur og Performance Management, så start med at læse Marcus' bog 'Nine lies about work'. OBS: Det handler selvfølgelig ikke om, at nogen ikke skal gribe ind, hvis jeg er ved at slette kundekartoteket, ikke kommer til mine møder eller fejlmedicinerer Fru Hansen. Så skal jeg have det at vide. Pronto. Og så sig det ligeud.

Jamen er al feedback så skadelig?

Nej. Relevant positiv feedback, der kaster lys over mine styrker og det jeg gør godt, øger min læring og performance. Og med den form for feedback, ændrer du min og andres verden. Og liv. Og din organisation.   Så vil du have den mest positive indflydelse på din omverden & organisation, så bliv en notorisk styrkespotter. Alle vinder - ingen taber. (Undtagen konsulenterne selvfølgelig)   De bedste hilsner Henrik
×
Menu
Online kursus
Kontakt
Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev