Stresshåndtering i praksis

Vil du af med stress og have mere overskud i dit liv? Så glem alt om de traditionelle teknikker til stresshåndtering. I dette blogindlæg får du indblik i, hvorfor de almindelige kurser i stresshåndtering reelt ikke virker, vi kommer omkring psykologiens ‘dirty little secret’, og jeg peger på en vej ud af blindgyden.

Hvad er det, der går galt med stresshåndteringen i praksis?

Traditionel psykologi har en ’lille beskidt hemmelighed’. Nemlig, at virkningen oftest kun giver en reduktion af dine negative symptomer. Den helbreder dig ikke. Effekten er ofte en reduktion af symptomerne med omkring 65%, netop fordi ambitionen kun er at reducere symptomerne. Nu er 65% immervæk også noget, men effekten forsvinder desværre tit ret hurtigt. Oftest fordi resultaterne fra terapien er vanskelige at udøve i praksis og generelt er for energikrævende for de fleste, der jo ikke har oceaner af overskud.

Den klassiske tilgang i coaching og terapi:

  • er symptomlindrende og ikke helbredende
  • reducerer negative symptomer, men lykkes oftest kun med det til en hvis grad
  • tilbyder så tunge løsningsmodeller, at det løber ud i sandet efter en periode

Hvad er der så galt med de mange kurser, der giver hjælp til stresshåndtering?

Traditionelle stresskursers effekt er ikke imponerende. Underviserne er ofte fremragende, indholdet veltilrettelagt, Comwells frokost lækker. Men reelt får kun få deltagere brugt kursets indhold i praksis. Det er nemlig for ressourcekrævende at gøre - og har du stress, så døjer du jo netop med begrænsede ressourcer. De klassiske kurser i stresshåndtering:
  • giver for meget viden på en gang, som derfor bliver glemt
  • giver ikke tid til at omsætte det lærte i praksis stille og roligt over tid
  • mangler opfølgning og støtte til implementeringen
Er der så slet ingen mere virksom stresshåndtering i praksis (ud over at ændre verden)?
Jo, heldigvis er der det. Forestil dig, at dit liv er en balance mellem på den ene side det, der dræner dig for energi og fremkalder negativ stress – og så på den anden side det, der giver dig energi og overskud. Lidt forenklet: En apotekervægt med det negative i den ene skål og det positive i den anden skål.

Klassisk stresshåndtering hjælper dig med at fjerne elementer i den negative vægtskål. Det er vigtigt og afgørende. Det skal bare gøres på den rigtige måde, så effekten er vedvarende. Forestil dig, at du på den negative vægtskål går fra minus 7 til minus 2. Det er da et fremskridt, selvom processen koster meget af din energi. Men er det nok bare at leve et liv i underskud? Er du tilfreds med et liv med minus 2?

Ny psykologisk forskning viser, hvordan du gennem simple øvelser og teknikker, opbygger mentalt overskud, engagement og energi. Forestil dig, at du går fra plus 2 til plus 8 på den positive vægtskål. Det er for alvor noget der batter, og det er energifuldt, sjovt og enkelt at udføre øvelserne. Hvem vil ikke gerne leve et liv med overskud?

Det er viden, der gør en verden til forskel!
  Okay… hvor var det nu vi er i alt der her? Jo forestil dig at du står med en negativ vægtskål med minus 2 og en positiv vægtskål med plus 8. Så har du samlet set en positiv balance på plus 6 i dit liv. Nu er der ikke længere kun tale om en reduktion af dine symptomer – det er en reel helbredelse. Du har det godt, og du trives i dit liv. Du har overskud til nærvær med familie og venner, til jobbet og til at fortsætte arbejdet med at holde balancen på plussiden. Og du har overskud og energi til at leve med den tilbageværende stress i vægtskålen.

Sådan skal stresshåndtering i praksis virke.
 Jeg har selv haft stress og depression (det sidste som en lille lækker ekstra bonus som følge af stressen). Jeg har været igennem hele møllen af traditionelle teknikker til stresshåndtering 1,0; reduktion af symptomer og kilder til stress. Det virkede lidt, men effekten forsvandt hurtigt igen, som jeg har beskrevet ovenfor.

Det var først, da jeg begyndte at bruge de nye forskningsredskaber og dermed lagde til på plussiden, at forandringen skete. Og den forandring har været varig. Jeg fik energi til at reducere stressen med de klassiske værktøjer da jeg fik redskaber til samtidig at opbygge overskud. Så vendte skuden. Jeg blev helbredt.

Jeg har lavet et forløb, der integrerer det bedste fra begge verdener; reducerer din negative stress og opbygger dit overskud. Det forløb kalder jeg derfor Stresshåndtering 2,0. Forløbet har bl.a. 15 konkrete øvelser, interviews med eksperter og har et fælles forum, hvor du kan dele erfaringer med andre og få råd fra mig undervejs så længe du har brug for det. Og når du har købt forløbet, så har du adgang til alle redskaberne nu og fremover. Og der kommer i øvrigt hele tiden nyt til, så forløbet holdes levende. Det indeholder alle de parametre, der skal til for at give dig optimal effekt.

Vil du gerne have et liv med overskud og undgå stress? Så læs mere om forløbet her.  

Er du leder, og ønsker du, at dine medarbejdere får adgang til forløbet, så kan det også blive en del af din organisations stressberedskab. En af de helt store danske organisationer, har lige sikret alle deres medarbejdere adgang til forløbet. Det koster virksomheden 15 kroner pr. medarbejder, at samtlige 2000 ansatte har fri adgang til forløbet hele året. Anonymt for den enkelte og uden administrativt bøvl for organisationen. Og selvfølgelig: Stress er IKKE bare et individuelt problem. Men indtil samfundet, vores livsstil og arbejdsmarkedet finder nogle overordnede løsninger, så kan vi godt gøre rigtig meget selv. Stress er hæsligt, skal jeg hilse og sige. Men nu er der heldigvis noget at gøre ved det, indtil vi får fundet de store forkromede løsninger.  

Mange hilsner
Henrik Leslye, cand psych
www.succespåjobbet.dk  
×
Menu
Online kursus
Kontakt
Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev